باکیفیتترین خودروهای چین : اگر اهل دنبال کردن اخبار مربوط به خودرو باشید، حتماً نام موسسه JD Power را شنیدهاید. موسسهای معتبر و بینالمللی که گزارشهای مربوط به کیفیت و قابلیت اطمینان وسایل مختلف و ازجمله خودروها را ارائه میکند. معمولاً JD Power را با گزارشهایش از صنعت خودرو در ایالاتمتحده میشناسند؛ اما این موسسه در بخشهای مختلفی از جهان به ارائه گزارش و بررسی کیفیت خودروها میپردازد. اخیراً گزارش مطالعه کیفیت اولیه (IQS) این موسسه از بزرگترین بازار خودروی جهان، یعنی چین، منتشر گردیده است. پس تصمیم گرفتیم که نگاهی به این آمار بیاندازیم و فاصله خودروهای چینی با رقبای بینالمللی را بسنجیم.
برای سال ۲۰۱۵ موسسه JD Power تست خود را بازطراحی کرده است تا سؤالات خاصتری را در مورد ۸ دسته از مشکلات از مالکین خودروها بپرسد. این ۸ دسته به شرح زیر هستند:
- (کیفیت) داخلی
- (کیفیت) خارجی
- موتور / انتقال قدرت
- تجربه رانندگی
- امکانات/ کنترلها/ نمایشگرها
- صندلیها
- سیستم صوتی/ ارتباطات/ سرگرمی/ راهبری
- گرمایش/سرمایش/تهویه هوا
باکیفیتترین خودروهای چین
نمره کلی کیفیت اولیه بر اساس مشکلات گزارش شده به ازای هر ۱۰۰ خودرو تعیین میشود و نمره کمتر نشانگر کیفیت بالاتر میباشد.
با ارتقای تکنولوژی در خودروهای جدید، هم مالکان خودروهای لوکس و هم مالکان خودروهای تولید انبوه انتظار و تقاضای افزایش سطوح کاربردی را دارند. لازم به ذکر است که مشکلات مربوط به دسته سیستم صوتی، ارتباطات، سرگرمی و راهبری تنها بخشی است که در آن مالکان خودروهای لوکس مشکلات بیشتری را نسبت به مالکان خودروهای تولید انبوه تجربه میکنند. بهعلاوه، بیشترین فاصله در تعداد مشکلات تجربهشده توسط مالکان خودروهای لوکس و مالکان خودروهای تولید انبوه ۳ درصد است که مربوط به بخش مشکلات مربوط به سیستم صوتی، ارتباطات، سرگرمی و رهیابی میشود (۱۰ درصد در برابر ۷ درصد). بر اساس مطالعه کیفیت اولیه در آمریکا در سال ۲۰۱۵، چهار عدد از ده مشکل برتر در دسته سیستم صوتی، ارتباطات، سرگرمی و راهبری بوده است که این مسئله رواج همین مسئله در آن بازار را نشان میدهد.
نتایج کلیدی باکیفیتترین خودروهای چین:
• میانگین نمره کیفیت اولیه، ۱۰۵ مورد به ازای هر ۱۰۰ خودرو در سال ۲۰۱۵ بوده است. برندهای کرهای با ۸۰ نمره منفی به ازای هر ۱۰۰ خودرو، برای چهارمین سال متوالی سایر برندها را مغلوب کردند. این در حالی است که نمره کیفیت اولیه برای برندهای چینی ۱۲۰ منفی به ازای هر ۱۰۰ خودرو و برای برندهای بینالمللی ۹۸ منفی به ازای هر ۱۰۰ خودرو بوده است.
• فاصله بین نمرههای کیفیت بین برندهای چینی و بینالمللی در سال ۲۰۱۵، ۲۲ منفی به ازای هر ۱۰۰ خودرو بوده است. بیشترین فواصل کیفی بین برندهای چینی و بینالمللی در بخشهای موتور/انتقال قدرت (به ترتیب با ۲۳ مورد در برابر ۱۶ مورد)، کیفیت خارجی (۲۳ در برابر ۱۸) و تجربه رانندگی (۱۳ در برابر ۱۰) بوده است.
• بوی نامطبوع داخل خودرو بیشترین مشکل گزارش شده و همچنین شدیدترین مشکل در این سال بوده است. این مشکل در کنار مصرف بنزین بیش از حد، نویز جاده بیش از حد، افت قدرت موتور در هنگام استفاده از تهویه مطبوع و صدای باد بیش از حد، پنج مشکلی بودهاند که بیش از سایر مشکلات گزارش شدهاند.
نکات برجسته مطالعه کیفیت اولیه چین ۲۰۱۵ برای باکیفیتترین خودروهای چین
• در بین برندهای لوکس، پورشه با نمره ۵۶ منفی به ازای ۱۰۰ دستگاه خودرو، بالاترین رتبه را در زمینه کیفیت داخلی کسب کرده است. ولوو (۶۴) رتبه دوم را در بین برندهای لوکس کسب کرده و لندروور (۶۶) رتبه سوم را به خود اختصاص داده است.
• در بین برندهای تولید انبوه، هیوندای پکن بالاترین رتبه را با نمره ۷۰ منفی به ازای ۱۰۰ مورد کسب کرده است و چهار مدل از آن در سگمنت خودشان جوایز را به خود اختصاص دادهاند. رنو (۸۲ به ازای ۱۰۰ مورد) در جایگاه دوم قرار گرفته و فاو-مزدا (۸۷ به ازای ۱۰۰ مورد) نیز سوم شده است.
در کل ۱۱ سگمنت خودرویی برای جوایز مطالعه کیفیت اولیه چین در سال ۲۰۱۵ واجد شرایط تشخیص داده شدهاند. مدلهایی که جوایز هر سگمنت را دریافت کردهاند عبارتاند از:
جمعوجور (Compact): چری E3
جمعوجور بالا رتبه (Compact Upper): هیوندای ورنا
سایز متوسط ابتدایی (Midsize Basic): بایک سنوا D50
سایز متوسط (Midsize): هیوندای الانترا لانگ دونگ
سایز متوسط بالا رتبه اقتصادی (Midsize Upper Economy): هیوندای Mistra
سایز متوسط بالا رتبه (Midsize Upper): تویوتا کمری
لوکس جمعوجور (Compact Luxury): آئودی A3
لوکس سایز متوسط (Midsize Luxury): مرسدس بنز E-Class
شاسیبلند جمعوجور (Compact SUV): هیوندای IX25
شاسیبلند سایز متوسط (Midsize SUV): کیا اسپورتیج
شاسیبلند لوکس سایز متوسط (Midsize Luxury SUV): پورشه ماکان
مطالعه کیفیت اولیه چین در سال ۲۰۱۵ برای باکیفیتترین خودروهای چین بر پایه ارزیابیها از ۲۱,۷۰۷ مالک خودروهای صفر انجام شده که در بین اکتبر ۲۰۱۴ و ژوئن ۲۰۱۵ خریداری شدهاند. این مطالعه مدلها را در ۲۱ سگمنت خودرویی شامل ۲۷۰ مدل خودروی سواری از ۷۱ برند مورد بررسی قرار داده است. این مطالعه از آوریل تا اوت ۲۰۱۵ در ۵۷ شهر اصلی سراسر چین انجام گرفته است.
توضیحات مترجم
• اولین مسئلهای که با مشاهده این ردهبندی به نظر میآید شباهتهای این ردهبندی با ردهبندی سال ۲۰۱۵ JD Power آمریکاست. چراکه در آن ردهبندی نیز پورشه توانست بالاترین رتبه از نظر کیفیت را کسب کند و کرهایها نیز عملکردی عالی از خود بهجای گذاشته بودند. همچنین افت رده تویوتا و لکسس نسبت به رقبا نیز در هر دو رتبهبندی بهخوبی قابل مشاهده است.
• چین بزرگترین بازار خودروی جهان است که در آن سالانه نزدیک به ۲۴ میلیون خودرو به فروش میرسد. در کشور چین نزدیک به ۲۰۰ برند خودرویی حضور دارند و صدها مدل خودرو در کلاسهای مختلف در این کشور به فروش میرسد. درنتیجه ارزیابی تنها ۲۱ هزار خودرو از ۲۷۰ مدل به نظر جامعه آماری چندان ایده آلی نمیآید و جا دارد که در سالهای آینده این بررسیها گستردهتر و دقیقتر انجام شوند.
• نحوه کلاسبندی خودروها در این رنکینگ کمی با آنچه که پیش از این در مورد سگمنت های مختلف خودرویی دیدهایم متفاوت است. دلیل این امر را میتوان در تفاوت سلایق رانندگی در کشورهای مختلف جستجو کرد. چراکه برخلاف کشوری مانند آمریکا، در چین پیکاپ های غولآسا و SUV های فول سایز طرفدار چندانی ندارند و خودروهای ارزانقیمت و اقتصادی پرطرفدارتر میباشند. درنتیجه همانطور که مشاهده میشود، سگمنت خودروها بیشتر بر اساس قیمت آنها بوده است و درنتیجه بهعنوان مثال کلاس خودروهای سایز متوسط خود به چهار سگمنت تقسیم شده است.
• خودروهای چینی همواره با چالش بزرگی به نام کیفیت مواجه بودهاند. انجام چنین بررسیهایی و مقایسه برندهای چینی با برندهای مطرح بینالمللی، میتواند برای ما که در کشوری زندگی میکنیم که لقب بزرگترین بازار صادرات خودروهای چینی لقب گرفته است، تا حد زیادی سودمند باشد.
• از نتایج این تحقیق میتوان اینگونه استنباط کرد که هرچند که برندهای چینی در بحث کیفیت همچنان با قلههای کیفیت در جهان فاصله دارند، اما برخی از این برندها را میتوان از نظر کیفیت قابل قبول ارزیابی کرد. ازجمله این برندها میتوان به گک ترومپچی، Luxgen، زوتی، رووی، دانگ فنگ فنگشن، هایما و چری اشاره کرد.
• نکته دیگری که میتوان از این نتایج استنباط کرد، تأثیر چشمگیر همکاری با برندهای معتبر بینالمللی بر روی کیفیت خودروهای چینی است. همانطور که در رتبهبندیها میتوانید مشاهده کنید، کمپانی GAC که مونتاژ محصولات تویوتا در چین را انجام میدهد، توانسته است در برند بومی خود یعنی ترومپچی هم کیفیت بالایی داشته باشد و در همسایگی تویوتا قرار بگیرد. همچنین کمپانی دانگ فنگ که شریک تجاری پژو سیتروئن فرانسه و نیسان ژاپن است، توانسته است محصولات برند دانگ فنگ فنگشن را از نظر کیفیت به محصولات این برندها نزدیک کند. به همین ترتیب محصولات هایما که از زیرمجموعههای فاو است و با همکاری مزدا تولید میشود، توانستهاند رتبه خوبی در زمینه کیفیت از خود بهجای بگذارند.
• نکته جالبتوجه دیگر رتبه خوب برند چری در این رنکینگ است. برند چری که محصولاتش تحت عنوان ام ویام در کشور ما به فروش میرسند، با تردیدهای جدی در زمینه کیفیت مواجه هستند و حتی بر اساس گزارشهای شرکت کیفیت و استاندارد ایران، برخی از مدلهای ام ویام کیفیتی پایینتر از پراید دارند! این مسئله علاوه بر اینکه نشانگر تلاش این برند جهت بالا بردن سطح کیفی محصولات جدیدش است، نمایانگر نقش مونتاژکار داخلی است که حتی توانایی مونتاژ با کیفیت محصولات چری را نیز ندارد! بهعنوان مثال چری تیگو ۳ یا همان ام ویام X33 که در این ردهبندی در کشور چین در بین شاسیبلندهای جمعوجور رتبه سوم را کسب کرده است، طبق آخرین گزارش شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران کیفیتی نزدیک به پژو ۴۰۵ و پژو پارس دارد!
• نقش این بررسیهای کیفی و ایجاد استانداردهای بهروز در پیشرفت صنعت خودروی چین غیرقابلانکار است و در هر کشوری که حقوق مصرفکننده کوچکترین اهمیتی داشته باشد، چنین بررسیهایی برقرار هستند. هرچند که در کشور ما مطالعات مشابهی توسط شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران انجام میپذیرد و استانداردهای ۵۱ گانهای برای خودروها توسط سازمان ملی استاندارد ایران برقرار شده است، اما بررسیهایی که هیچ تأثیری در افزایش کیفیت ندارند و استانداردی که خودروهای ناامن و بیکیفیتی مانند پراید را پاس میکند، بود و نبودشان چندان تفاوتی نیز نخواهد داشت!