عقربه نشانگر مقدار بنزین و چراغ مربوط به آن جزء ابتداییترین ملزوماتی است که امروزه بر روی تمامیخودروها نصب میشود. نشانگر بنزین به یک سیستم الکتریکی درون باک متصل بوده و از آن فرمان میگیرد. روش کار آن هم خیلی ساده است، یک شناور از جنس پلاستیک یا فلز که درون آن هوا قرار گرفته و هیچ گونه منفذی هم ندارد، درون باک نصب میشود تا همیشه بر روی سطح بنزین شناور بماند. این قطعه از طریق یک اهرم بندی به بخش الکتریکی سیستم که در واقع یک مقاومت متغیر است ارتباط دارد. با کم و زیاد شدن مقدار بنزین درون باک، شناور بالا و پایین رفته و مقاومت الکتریکی مدار نشانگر سوخت تغییر میکند. در نتیجه عقربه نشانگر جلوی راننده به سمت F (پر) و یا E (خالی) حرکت میکند. این مدار به گونهای است که با کاهش میزان سوخت از حد معینی یک چراغ قرمز رنگ به نام چراغ بنزین را روشن میکند.
راندن خودرو با بنزین کمتر از یک چهارم ظرفیت باک ممکن است مشکل ساز و بلکه خطرساز باشد. چراکه اگر بنزین تمام کنید ممکن است به کاتالیزور خودروی شما صدمه برسد که سپس مجبور به تعمیر یا تعویض آن با هزینه زیاد شوید. حتی رانندگی با بنزین کم میتواند به پمپ بنزین شما هم آسیب برساند زیرا جرم های ته باک هنگامیکه باک شما تقریبا خالی است از طریق پمپ بنزین مکیده شده و باعث خرابی پمپ و گرفتگی صافی بنزین خواهد شد.
اینکه دقیقا چند کیلومتر میتوانید با چراغ بنزین روشن رانندگی کنید هم به خودروی شما و به عادت ها و شرایط رانندگی شما بستگی دارد.
برخی از رانندگان به چراغ بنزین خودرویشان خیلی اطمینان دارند و با یک محاسبه سر انگشتی میگویند با روشن شدن چراغ بنزین حدود ۵۰ کیلومتر دیگر میتوانم بروم. خوب نظرشان اشتباه هم نیست مخصوصا این که در داخل شهر معمولاً مشکل جدی پیش نمیآید.
اما آیا چراغ بنزین برای حرکت در جاده، آن هم در شب قابل اعتماد است؟ گاهی اوقات ممکن است به دلیل فرسودگی مکانیزم شناور درون باک، چراغ بنزین دیرتر روشن شود در نتیجه پیش بینی شما درست از آب در نیاید و کمتر سوخت داشته باشید. مخصوصاً این که حرکت در مسیرهای سربالایی و سرپایینی و یا سر پیچها، ممکن است اندک بنزین موجود را هم از دسترس پمپ خارج کرده و موتور خاموش شود.
در بیشتر خودروهای جدید هنگام روشن شدن چراغ بنزین، مسافت قابل پیمایش نمایش داده میشود. برخی از رانندگان ترجیح میدهند به این اعداد و ارقام اعتماد کنند با این تصور که وقتی نمایشگر مسافت باقی مانده ۳۰ کیلومتر را نشان میدهد قطعاً میشود تا قبل از اتمام بنزین واقعاً ۳۰ کیلومتر رانندگی کرد. اما باید گفت که این مسافت فقط یک تخمین تقریبی است.
این تخمین بر اساس میانگین مسافت طی شده هنگام رانندگی با خودرو محاسبه شده و در نتیجه ممکن است نسبت به شرایط رانندگی فعلی شما زیاد دقیق نباشد. مثلا اگر بیشتر مواقع در بزرگراه رانندگی کرده باشید و اکنون در ترافیک هستید مسافت تخمین زده شده احتمالا زیاد دقیق نخواهد بود چون بر اساس حرکت در بزرگراه محاسبه شده است!
رانندگی با باک خالی گاهی مواقع یک ضرورت است و وقتی در چنین شرایطی قرار میگیریم این که بدانیم دقیقا چند کیلومتر دیگر تا متوقف شدن خودرو باقی مانده اهمیت بالایی دارد. به عنوان مثال باک خودرویی با ظرفیت ۶۰ لیتر، چراغ بنزینش زمانی روشن میشود که حدوداً ۵ لیتر بنزین داشته باشد. اگر در شهر رانندگی میکنیم و حدود مصرف سوخت ۱۰ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر باشد پس تقریبا ۵۰ کیلومتر میتوان پیمود. اما هیچ گاه نباید برای ۵۰ کیلومتر برنامه ریزی کرد و در اولین پمپ بنزین میبایست سوخت گیری نماییم.